vrijdag 25 september 2009

再见


再见. Deze tekens spreek je uit als "zài jiàn". Dat betekent: tot ziens!

Morgen is het zaterdag en dan gaan we naar huis. Het wordt een hele reis. Om 9.00 uur gaan we naar het vliegveld en om 16.00 uur zijn we in Amsterdam. Volgens mama lijkt het voor ons als we aankomen wel 19.00 uur dus we zullen wel moe zijn als we in Grubbenvorst aankomen. Het was heel leuk in Beijing. Ik heb heel veel gezien en ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn belevenissen te volgen. Ik vond het erg leuk om jullie berichtjes te krijgen hier zo ver weg van huis! Zo en nu lekker slapen

Pandabeer




We zijn vandaag naar de dierentuin geweest. Ik heb daar pandaberen gezien, krokodillen, tijgers, leeuwen en nog veel meer. Er leven nog maar heel weinig pandaberen in de wereld. De meeste ervan leven in China. De pandaberen hadden ook een glijbaan. Gek he? Er was ook een Chinese mevrouw die met mij op de foto wilde. Dit gebeurt heel vaak, maar meestal heb ik daar geen zin in.

Chinese kleren



De klas vroeg de Chinese kleren eruit zien en wat de kinderen aan hebben? Eigenlijk heb ik een heel saai antwoord, want het lijkt heel erg op de kleren die wij hebben. Wel kun je zien dat de meeste Chinezen niet veel geld hebben en niet in dure kleren lopen. Voor ons zijn kleren hier wel heel goedkoop. Hier kun je voor het zelfde geld als bij ons een spijkerbroek kost, hier wel zes spijkerbroeken kopen.

Chinees speelgoed




Joyce vroeg met welk speelgoed Chinese kinderen spelen. Ik ben jammer genoeg niet bij een Chinees kindje thuis geweest, maar we hebben wel een paar foto's gemaakt op straat en van een speelgoedkraampje. Kijk maar eens!

Chinese auto's




Tijn wilde graag weten hoe Chinese auto's er uit zien. We hebben een paar foto's en een filmpje gemaakt. Zoals je ziet zijn ze niet heel anders dan in Nederland. De meeste auto's zijn niet in China gemaakt, maar komen uit het buitenland. De auto's rijden prima en je kunt er een heerlijk dutje in doen.


donderdag 24 september 2009

Drakenboot


Mijn klas vroeg waarom er een draak aan de voorkant van de boot zat bij het zomerpaleis. Draken zijn een teken van geluk. Chinese draken zijn niet eng zoals bij ons in onze verhalen en sprookjes, maar juist aardig en moedig. Draken zijn ook een teken van de keizer en de keizerin. Daarom die drakenkop op de boot. Het chinese teken voor draak is: 龍. Dat is moeilijker dan het schrijven van de "T" van Tamar!

Een oud filmpje van het Mahler Chamber Orchestra

Mijn klas wil mama graag eens zien én horen spelen. Mijn papa en mama hebben geen video opnamen maar papa vond een heel oud filmpje op het internet. Het is gemaakt tijdens een concert in Japan in 2003 voordat ik was geboren. Vinden jullie het mooi?

De grote muur








Ik ben vandaag naar de grote muur geweest. We gingen met een heleboel mensen van het orkest met een grote bus. Cindy en Naomi waren er ook bij! De grote muur is heel oud en was vroeger de grens van China. De muur was 6.000 km lang dat is net zover als 17 keer van Grubbenvorst naar Amsterdam en weer terug. Dat is lang he! Ik heb het niet helemaal gelopen hoor, maar wel ver. En toen ik moe was mocht ik op de rug bij Naomi. Lief he! De muur loopt helemaal over bergen heen. Wij gingen naar de muur met een kabelbaantje en terug met een rodelbaan. Dat is een soort sleebaan zonder sneeuw voor in de zomer. Toen we beneden waren werden we opgewacht door twee Samoerai krijgers. Dat zijn Chinese ridders van heel lang geleden. Je kon bij de muur ook allerlei leuke spulletjes kopen. Ik mocht van papa en mama een stempel met mijn naam erop in gewone letters en in het Chinees. Op de zijkant van de stempel staat "Geluk". Op de foto's kun je zien hoe de meneer hem maakt en hoe hij eruit ziet. Het is trouwens nog maar twee nachtjes slapen voor wij weer naar huis gaan en dat is ook leuk.

woensdag 23 september 2009

Wist je dat...

:-0 In Beijing ongeveer evenveel mensen wonen als in heel Nederland?
:-0 De Chinezen houten eetstokjes het fijnste vinden en er in totaal 20.000.000.000 gebruiken per jaar? Hiervoor worden heel wat bomen omgehakt!
:-0 Het in China eerder dag is dan in Nederland? Als jullie gaan middageten dan gaan wij avondeten. Dat komt omdat de aarde draait en de zon eerst op China schijnt en dan pas op Nederland. Als je hier klikt kun je zien hoe laat het nu in China is.

Bij een repetitie (2)



Vandaag was ik weer bij een repetitie. Ik heb lekker tussen de kisten van de contrabassen gerend en papa heeft ook een foto gemaakt van mama terwijl ze aan het repeteren is. Zien jullie haar? Het was de laatste repetitie voor het concert dus dat was wel spannend.

dinsdag 22 september 2009

Naar het zomerpaleis






Maandag ben ik naar het zomerpaleis geweest. We gingen met de metro helemaal naar het andere einde van de stad. De metro ging onder de grond en heel snel. Bij het zomerpaleis was een groot meer met allemaal drakenboten. We gingen ook met zo'n boot. Ik zag daar ook een heel lief chinees jongetje. Omdat hij nog niet helemaal zelf naar de wc kon had hij een broek aan die open was aan de achterkant. Dat hebben heel veel kindjes in China die nog niet zelf naar de wc kunnen. We zijn in het zomerpaleis naar een tempel geweest die lag op een berg. In de verte kon je de hele stad zien liggen. Oja, een tempel is wat bij ons een kerk is. Er zijn heel veel tempels in China.

zondag 20 september 2009

In een Hutong








Ik was gisteren niet alleen in de verboden stad, maar ook in een Hutong? Een Hu-watte? Een Hutong, dat is een hele oude wijk met hele smalle straatjes, waar de 'gewone' mensen wonen. We mochten bij een meneer achter op zijn fiets. De meneer kon heel goed fietsen en vertelde van alles over de Hutong. De Hutong waar wij waren is meer dan 700 jaar oud. De huizen zijn laag en klein. Hoe groter de deur hoe rijker de mensen zijn. Aan sommige deuren hangen visjes, kijk maar. Volgens de Chinezen brengt dit geluk. De meeste huizen hebben geen eigen wc. Er zijn daarom openbare wc's en dat ruik je wel. Je kunt soms aan op de wc deur zien of het een gewone wc of een hurk wc is.

In de verboden stad





Zondag ben ik in de verboden stad geweest. Mag dat wel?
Ja hoor, tegenwoordig mag je er gewoon in. Voordat China was zoals het nu is, zo'n 60 jaar geleden waren er heel lang achter elkaar keizers de baas in China. Keizers zijn een soort koningen en zijn in hun eentje de baas over een heel land. Die keizers hebben de verboden stad laten bouwen en zijn er ook gaan wonen. Toen zij er woonden mocht niemand de verboden stad in.

Ik vond de verboden stad heel mooi. Er staan een paar paleizen, er is een mooie tuin, een heel groot plein (een soort hele grote speelplaats, maar dan zonder speeltoestellen) en er staat een rode muur omheen. Er was ook een zaal waar de keizer zijn vrouwen mocht uitkiezen. Hij mocht meer dan een vrouw hebben. Stel je voor dat papa meer vrouwen heeft dan zou ik een heleboel mamma's hebben.

Bij een repetitie van het Lucerne Festival Orchester


Gisteren kreeg ik een heel leuk berichtje van mijn klas. Ik mis jullie allemaal wel een beetje en doe jullie heel veel groetjes uit China!!! Ik kan zelf al een beetje hallo en dank je wel zeggen in het chinees. We hebben nog geen mooie foto van een vioolspelende mama, maar wel alvast een foto van mijzelf in de grote zaal. Mama zit daar ergens in het orkest. Papa probeert nog een foto te maken, maar moet tijdens de repetitie heeeeel stil zijn. Ik heb er ook een foto bij gedaan van de zaal waar mama speelt. Groot he? Vandaag kreeg ik ook een berichtje van Robin en Dorianne en ook nog van Annabel,Saskia,Hajo en Roelfina. Ik vind het heel erg leuk om jullie berichtjes te lezen. Heel veel groetjes allemaal!!!

donderdag 17 september 2009

Waar is mijn vork!!!


Tja, eigenlijk wist ik het wel, maar er is hier echt geen vork te vinden. Dus toch maar proberen met stokjes. Mama zegt altijd dat ik goed boven mijn bord moet eten. Als je dat doet gaat het best. Heerlijk was het!

Chinese speeltuin

 

Hoera we zijn in Beijing! Na de lange reis en het lange wachten bij de douane is het heerlijk om even lekker te spelen. Dit is wel anders dan Roeffen Mart maar heel leuk!
Posted by Picasa

Wauw wat een groot vliegtuig







Ik vond het best spannend om zo lang in het vliegtuig te zitten. We vlogen heeeeel hoog en snel. Als de auto van mijn papa zo snel zou kunnen waren we in 2uurtjes in Spanje! We kregen ook eten. Voor we gingen slapen en ook weer toen ik wakker werd.

dinsdag 1 september 2009

Chinese trein


Kijk eens dit is een hele mooie trein. Het is een chinese trein. Ik vind hem heel mooi. Jij ook? Ik vind treinen leuk. Ik zou er best eens een keertje in willen.